Freebsd nedir?, FreeBSD’ye Genel Bakış
Bu yazımız freebsd nedir konusunda olacak. Peki FreeBSD nedir? Temel olarak, çok temelden alalım eğer ayrıntılara inip, BSD – FreeBSD terimini bölmeye çalışırsak, biri BEDAVA, biri BSD diye ikiye ayrılır. Önce her bir terimi anlamamız gerekmektedir böylelikle onu “FreeBSD” terimiyle ilişkilendirmeye çalışabiliriz.
Buradaki BEDAVA terimi temel olarak Özgür ve Açık Kaynak anlamındadır; bu terim, ücretsiz ve değişime açık olan bir şey anlamına gelmektedir. Ek olarak, ikinci terim Berkeley Software Distribution’ın kısaltmasıdır. Bu birleştirme, FreeBSD’nin kullanımı ücretsiz olan açık kaynaklı bir yazılım olduğu anlamını taşımaktadır. FreeBSD, Unix benzeri bir işletim sistemine çok benzemektedir.
FreeBSD ilk olarak 1993 yılında piyasaya sürüldü. Ancak, 2005 yılında BSD kategorisindeki en popüler ve ünlü açık kaynaklı işletim sistemlerinden biri oldu. FreeBSD, dünya çapında kullanılan tüm BSD işletim sistemlerinin %75’ten fazlasını oluşturuyordu.
FreeBSD’nin Linux ile benzerlikleri çok fazladır. Bununla birlikte, FreeBSD lisanslama ve kapsam açısından iki ana farklılığa sahiptir.
FreeBSD’nin tipik Linux işletim sisteminden ne farkı olduğuna bir göz atalım. Öncelikle bunu kapsam açısından anlayalım. freebsd nedir? tipik olarak komple bir işletim sistemidir. Burada komple bir işletim sistemi, projenin çekirdek, aygıt sürücüleri ve dokümantasyon sunması anlamına gelirken, Linux yalnızca sürücüler ve bir çekirdek sağlamaktadır. Linux genellikle zorunlu sistem yazılımları için üçüncü taraflara güvenir.
Lisanslama konusunda ise FreeBSD, BSD lisansı ile dağıtılırken, Linux, GPL lisansı ile dağıtılmaktadır.
Daha fazla ayrıntıya girersek, tüm FreeBSD projelerinde, base dağıtımla birlikte gelen tüm yazılımlar, bunları güvenlik açısından inceleyen bir ekip tarafından sunulmaktadır. Fakat şunu da bilmemiz gerekir ki, Free BSD’ye çok miktarda 3. parti yazılım, kaynak kodundan derlenerek de yüklenebilmektir.
FreeBSD’nin kullanım alanı nedir?
FreeBSD’nin ilk ve en büyük avantajı, genel amaçlı olarak kullanılabilecek bir işletim sistemi olmasıdır. Bunun dışında özel alanlarda ve özel amaçlarla da kullanılabilir. Bunlardan birkaçına bakalım.
Sunucu Olarak
Evet freebsd nedir sorusuna verilebilecek en önemli cevaplardan birisi de, FreeBSD hem temel yani base sistemde, hem de kaynaktan derlenebilen portlarda, sunucularla ve bağlantı noktalarıyla ilgili olan birçok önemli yazılım grubunu içerir. Çok sayıda önemli yazılımın buralarda yer alması, FreeBSD’yi kolayca yapılandırmamızı ve onu bir web sunucusu, Güvenlik Duvarı, FTP sunucusu, DNS sunucusu, posta sunucusu veya yönlendirici olarak kullanabilmemizi sağlar.
Embeded Sistem olarak – PowerPC, MIPS ve ARM desteği ile genişleyebilen bir embeded sistem olarak kullanılabilir
Ağ Oluşturmada
FreeBSD’nin TCP / IP yığını, bu protokollerin yaygınlaşmasına büyük ölçüde katkıda bulunur. IPSec, SCTP, IPv6 gibi çok çeşitli ağları desteklerken, diğerleri arasında da kablosuz ağları destekler. FreeBSD, IPX ve AppleTalk gibi eski protokolleri dahi desteklemektedir. Ayrıca FreeBSD, Common Address Redundancy Protocol anlamına gelen CARP’ı desteklemektedir. Common Address Redundancy Protocol, OpenBSD’den alınmıştır. CARP, birden fazla node’un ortak bir IP adresi grubunu paylaşmasına izin verir. Bunun temel avantajı, eğer bir node çökerse o zaman diğerlerinin hizmeti yerine getirebilmesidir.
FreeBSD ile neler yapabilirsiniz?
Aşağıda, FreeBSD kullanabileceğiniz birkaç farklı kullanım alanı yer almaktadır
Paket filtreleme ile birlikte NAT güvenlik duvarı için
Ana medya sunucusu olarak
Web içeriği filtreleme proxy’si
NAS olarak – ZFS’li 4x1TB
Dinamik DNS servisi için
Apache web sunucuları
MySQL
Moodle