android mi ios mu

Android mi ios mu? Tarihsel inceleme

Android mi ios mu yazımıza Android ve IOS’un tarihini inceleyerek başlayalım

2007 yılında özellikle Apple’ın kendi mobil cihazları için geliştirdiği bir sistem olan iOS, iPhone ve iPad için mevcuttu. İlk iOS sürümü, Apple’ın ilk nesil cep telefonları için tasarlanmıştı.

Her ne kadar kullanıcılar IOS sürümleri arasında daha az yenilik ve daha az farklılıktan şikayet etseler de, iOS’un kaliteli nitelikler içeren bir sanat eseri olduğu inkâr edilemez. Küçük ekran ve fiziksel klavyenin dayanak noktası olduğu cep telefonu endüstrisinde, iPhone otoriteyi ele almıştır. Zengin uygulamalara sahip olma avantajı, anlaşılması kolay arabirimi ve estetik açıdan hoş görünen arabirmiyle insanlar, bir cep telefonunun yalnızca telefon görüşmesi yapmak için kullanılabilecek bir tuğla olmadığını fark etmiştir. Bu iOS’un getirdiği bir atılım, yenilik ve başarıdır.

2003 yılında Andy Rubin tarafından geliştirilen ve 2005 yılında Google tarafından satın alınan bir işletim sistemi olan Android, 2007’den bu yana dünya çapında önemli gelişmeler kaydetti ve bugün, Android sisteminin gelişimi Linux’a dayanmaktadır. Android  arabiriminin ilk sürümü çok basitti ve kilidi açmak için kaydırma işlevi gibi bazı detaylar iOS’tan alınmıştı.

Steve Jobs, Google’ ile çok uğraştı ve Android’i imha etmek için dava açtı ancak başarısız oldu. Android, işlevlerinde, arayüzünde, detaylarında ve diğer özelliklerinde yıllarca süren sürekli iyileştirmelerin ardından, açık kaynaklı sistemlerin avantajlarının da eklenmesiyle piyasaya hakim olan cep telefonu sistemi Symbian’ı alt etti.

İOS’un akıllı telefonlara en büyük katkısının bir devrim olduğu söylenebilirse de,  Android, dokunmatik ekranlı akıllı telefonların genel gelişimini yönlendirmiştir. Bugün piyasada giderek artan şekilde daha fazla sayıda akıllı telefon, milyonlarca mobil kullanıcıya fayda sağlayacak olan Android sistemi kullanıyor. Bunun Android’in getirdiği çok çeşitli başarı ve kazanımların bir sonucu olduğunu düşünüyorum.

 

Android mi ios mu? Açık kaynaklı sistem ve kapalı kaynaklı sistem

iOS kapalı kaynaklı bir işletim sistemidir yani Apple dışında hiç kimse onu alıp özel olarak kullanamaz. Android ise açık kaynaklı bir sistemdir, böylece herkes onu alıp özel olarak kullanabilir ve değiştirebilir. Bu nedenle, Android, CM, MIUI ve benzeri pek çok revizyona sahip olmuştur. Herhangi bir cep telefonu üreticisi Android sistemini alıp kendine göre değiştirebilir ve kullanabilir.

Açık kaynak arasındaki farklar nelerdir?

Örneğin, kapalı kaynaklı bir sistem yalnızca tavan aydınlatmalı bir odadır ve açık kaynaklı sistem her tarafta kapıları olan bir odadır. Bu örnek Steve Jobs Biyografisinde bulunabilir.

Peki kapalı kaynak bir sistem olan IOS’un avantajları mevcut mu? Bir takım avantajlardan bahsedebiliriz. Örneğin sistemin yüksek optimizasyonundan dolayı, akıcılığı yüksektir ve kullanımı çok rahattır.

Sağlam telif hakkı koruması ve kapalı kaynak iOS işletim sistemi nedeniyle, yazılımların çözünürlüğü yalnızca birkaç sabit çözünürlük desteği sunmaktadır ve bu durum yazılım geliştirmeyi nispeten kolay hale getirir. Bu nedenle, App Store’da birçok kaliteli orijinal uygulama bulunmaktadır.

Sistemde Jailbreak olmadığında, iOS nispeten düşük bir saldırı olasılığına sahiptir ve çok güvenlidir.

Ancak, iOS bu konularda Android’den daha iyi olsa da, birtakım dezavantajları da bulunmaktadır.

 

İşte birkaç örnek:

Cep telefonunuza resim, müzik dosyası ve video koymak istiyorsanız, bunları Android sisteminize koymak bir flash disk’e dosya kopyalamak kadar kolaydır, ancak iOS sistemine gelince,  mutlaka itunes kullanmanız gerekir.  android mi ios mu sorusunda önem teşkil eden başka bir durum ise Itunes Apple tarafından defalarca en başarısız ürün olarak kabul edilmiştir, çünkü kullanımı ve öğrenmesi kolay değildir ve kullanıcının bu programa uyum sağlaması uzun zaman almaktadır. Dahası, bu araç “senkronizasyon” adı verilen bir özelliğe sahiptir; eğer bu konuda uzman değilseniz programı kullanırken işkence çekebilirsiniz. Genellikle kullanıcılar bu uygulamanın yanlış kullanımı sonucunda tüm belgelerini yanlışlıkla silme eğilimindedirler

 

 

 

iOS’un multi tasking işlevi hakkında çok konuşulur ve bu durumun, android mi ios mu sorusunda önemli bir yeri vardır çünkü iOS uygulamaları arkaplanda çalıştıramaz. Birçok iPhone kullanıcısı, doğrudan giriş sayfasına dönmek için “Giriş” tuşuna basarak uygulamalardan çıkmaya alışkındır. O zaman bu uygulamalar nereye gidiyor? “Home” tuşunu çift tıkladığınızda, yeni açtığınız uygulamaların listesini görebilirsiniz fakat uygulamalar durdurulmuştur ve herhangi bir donanım kaynağını artık işgal etmemektedir. iOS’da donanım kaynakları her zaman ön planda çalışan uygulamalar için kullanılır, bu yüzden iOS Her zaman çok stabil çalışır. Ancak bu aynı zamanda, programı arka planda çalıştıramamak anlamına gelmektedir.  Örneğin, uygulama indirme işlemi kesintiye uğrayacaktır veya bazı müzik yazılımları arka planda suspend edilmeye zorlanacaktır.

 

Özelleştirme

Android işletim sisteminde zil sesi değiştirme, görüşme kaydetme, giriş yöntemi değiştirme, yazı tipi değişikliği vb gibi özelleştirmeler de duruma örnek gösterilebilir, bu da android mi ios mu konusunda karar vermemezi sağlayacak başka bir durumdur ancak iOS’ta bu özelliklerin elde edilmesi çok zordur. Bu sorunu çözmek için insanlar “jailbreak” yapmayı tercih edebiliyorlar. Bazı insanlar korsan yazılım kurmak için “jailbreak” yaparken, diğerleri sadece birkaç basit eklenti kurmak istiyor. Bununla birlikte, “jailbreak” yapılması durumunda garanti ve güvenlik kaybı nedeniyle yüksek risk oluşturmaktadır.

 

Bir İOS’ yazılımını indirmek ve kullanmak için “App Store” a gidebilirsiniz, ancak  bir android telefonda, telefonunuza yüklemek için diğer uygulama mağazalarından da uygulama satın alabilir ve indirebilirsiniz.

 

 

İOS’ta her zaman sadece aynı tema vardır ve ekranda uygulama ikonları ve aşağıda bir uygulama çubuğu gözükür. Bununla birlikte, Android’de  binlerce farklı görünüm elde edebilmek mümkündür.

iOS sistemi yalnızca yükseltilebilir, ancak düşürülemez. Yeni sürümden memnun kalmadıysanız orijinal sürüme geri dönmek çok zordur ve alışılmadık yollar kullanmak zorunda kalabilirsiniz bazı durumlarda eski sürüme dönmek mümkün değildir.

 

Şimdi de Açık kaynak sisteminin avantaj ve dezavantajlarından bahsedelim.

Android mi ios mu sorusunda Android, kapsamlı bir kullanıcı gurubuna ve farklı modellere sahip cihazlara hakim olduğundan, aynı sistemi kullanan kişilerin deneyimlerinden yararlanmanız ve bilgi alışverişinde bulunmanız kolaydır. Çoğu Android uygulaması çoğu cihaz için güçlü bir uyumluluğa sahiptir. 5,1 inçlik bir ekranda kullanılabilecek uygulama 3,7 inçlik bir ekranda da kullanılabilir.

Android için yapılmış çok sayıda uygulama vardır. 2019 yılında  Playstore  mağazında bulunan uygulamaların sayısı 2.7 milyona yükseldi . Geçmişte Android uygulamalarının çoğu düşük kalitedeydi ve bazıları iOS’tan aktarılmışı ancak Playstore gelişmeye devam ettikçe özgün çalışma ve kaliteli uygulamaların sayısı arttı.

Hem düşük fiyatlı hem de yüksek fiyat ve kalitede Android telefonlar mevcuttur. Bütçeye ve beklentiye göre farklı modeller satın alınabilir.

Bir çok cep telefonu üreticisi Android sistemini kullanmaktadır fakat iOS yalnızca Apple Şirketi tarafından kullanılır, Android telefonların donanımları sık sık güncellenir ve her zaman yüksek performanslı, uygun maliyetli yeni bir telefon satın alabilirsiniz.

 

 

Android işletim sisteminin bazı eksileri mevcuttur:

Çoğu Android telefon, donanım performansında aynı dönemde piyasaya sürülen iPhone’dan daha iyi performans göstermektedir, ancak bu nedenle daha fazla güç tüketebiliyor bu durum yüksek kapasiteli batarya modelleri ile satılan cihazları tercih ederek aşılabilir

Android mi ios mu konusunda, Android’in açık kaynak kodlu olması risklerin artmasına sebep olmaktadır. Kullanıcılardan kaynaklanan dikkat eksikliği olması durumunda, bazı yasadışı programlar ve kötü amaçlı yazılımlar problemlere neden olabilir.

Bazı programlar arka planda otomatik olarak çalışır ve tamamen kapatılması kolay olmayabilir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir