Ubuntu komutları

Ubuntu’da yeniyseniz, ubuntu komutları, adlı bu yazı, Terminale aşina olmanıza yardımcı olacaktır.

Hepimizin bildiği gibi, Ubuntu bugün mevcut olan en özelleştirilebilir Linux dağıtımlarından biridir. Aslında, Linux’u duyduğumuzda, aklımıza hemen Ubuntu geldi. Hemen hemen her Linux meraklısı, yeni başlayanlar için uygun Linux dağıtımlarından biri olduğu için Linux dünyasına girdiklerinde Ubuntu ile başlar.

Ve bu yazı Ubuntu’ya yeni başlayanlar içindir. Burada, her yeni başlayanın bilmesi gereken bazı önemli temel Ubuntu komutlarını listeleyeceğiz.

Ubuntu, varsayılan kabuk olarak BASH kullanır ve her Ubuntu’ya yeni başlayan kullanıcıyı şaşırtan bir sürü bash komutu vardır. Ancak, Linux’un ilk günlerinde Ubuntu terminaline aşina olmak istiyorsanız, tüm bu bash komutlarını öğrenmek mecburiyetinde değilsiniz.  Sadece bazı temel işlemleri gerçekleştirmenize yardımcı olacak olan, temel Ubuntu komutlarını öğrenmeniz gerekir. Windows’daki CMD komutlarına benzer şekilde, Ubuntu ve diğer Linux dağıtımlarında görevlerimizin bazılarını yapmak için komutlar kullanıyoruz.

Bu görevleri daha kolay hale getirmek ve Linux yolculuğunuzu kolaylaştırmak için komutları daha kolay çalıştırmanıza yardımcı olacak en temel başlangıç Ubuntu komutları ve bazı Terminal kısayollarını burada gösteriyoruz

Yeni Başlayanlar İçin Temel Ubuntu Komutları:

Apt-Get

apt-get, her yeni başlayanın bilmesi gereken en önemli Ubuntu komutlarından birisidir. Herhangi bir paketi yüklemek, güncellemek ve kaldırmak için kullanılır. İşte farklı apt-get komutlarının listesi:

apt-get update

apt-get update, yeni bir kurulumdan sonra herhangi bir Linux sisteminde çalıştırmanız gereken ilk komuttur. Bu komut veritabanını günceller ve sisteminize yeni paketlerin mevcut olup olmadığını bildirir.

apt-get upgrade 

Paket veritabanını güncelledikten sonra, bir sonraki adım yüklü paketleri güncellemektir. Tüm paketleri mevcut güncellemelerle birlikte güncellemek için bu komutu kullanabilirsiniz.

Ve belirli bir paketi yükseltmek isterseniz, yukarıdaki komutu biraz değiştirmelisiniz:

apt-get upgrade paket_ismi

paket ismi yerine istediğiniz paketin ismini yazın

apt-get install

Paketin adını biliyorsanız, bu komutu kullanarak bir programı kolayca yükleyebilirsiniz örneğin:

sudo apt-get install paket_ismi

paket_ismi yerine yüklemek istediğiniz paketin adını girin

Eğer paket adından emin değilseniz, bunun yerine birkaç harf yazabilir ve tab tuşuna basabilirsiniz bu yazdığınız harflerle başlayan mevcut tüm paketleri önerecektir

apt-get remove paket_ismi 

Yüklü programı kaldırmak söz konusu olduğunda, apt-get remove komutu bu islemi yapar. Sadece kaldırmak istediğiniz yazılımın tam paket adını bilmeniz gerekir.

Paket adını bilmiyorsanız, sisteminizde yüklü olan tüm paketleri listelemek için aşağıdaki  komutu kullanın ve ardından paket adını listeden kopyalayın:

dpkg --list

Şimdi yazılımı kaldırmak için apt-get remove komutunu  çalıştırın:

apt-get remove paket_ismi

paket_ismi yerine kaldırmak istediğiniz paketin ismini yazın

apt – get remove komutu sadece yazılımı sisteminizden kaldırır, ancak paketin yapılandırma veya veri dosyalarını kaldırmaz. Bu dosyalar, aynı yazılımı yeniden yüklemek istediğinizde aynı ayarları korumanıza yardımcı olur.

apt-get purge

apt – get purge komutu, bir yazılımı yapılandırma veya veri dosyaları ile sisteminizden tamamen kaldırmak istediğinizde kullanılır, böylece yeniden yükleme sırasında artık kişiselleştirilmiş ayarlar kullanılamaz.

Yazılımı tamamen kaldırmak için apt-get purge komutunu çalıştırın:

sudo apt-get purge paket_ismi

paket_ismi yerine kaldırmak istediğiniz paketin ismini yazın

apt-get autoremove

apt-get autoremove komutu gereksiz paketleri kaldırmak için kullanılır. Gereksiz, bir uygulamayı yüklediğinizde, sistem bu uygulamanın bağlı olduğu yazılımı da yükleyecektir. Ubuntu’da uygulamaların aynı kütüphaneleri paylaşması yaygındır. Uygulamayı kaldırdığınızda, bağımlılık sisteminizde kalır.

Bu nedenle, istenmeyen yazılım bağımlılıklarını kaldırmak için paketi kaldırdıktan sonra apt-get autoremove’u çalıştırın

LS

ls yani komutu, geçerli çalışma dizininizdeki tüm dosya ve klasörleri listeler

Chdir

chdir ya da cd komutu, geçerli çalışma dizinini değiştirmek için kullanılır. En çok kullanılan temel Ubuntu komutlarından biridir. Bu komutu kullanmak kolaydır, sadece cd ve ardından klasör adını yazın. Klasörlerin tam yollarını veya şu anda çalışmakta olduğunuz dizindeki bir klasörün adını da kullanabilirsiniz. Bazı yaygın kullanımlar şunlardır:

cd / – kök dizinine götürür.
cd .. – Sizi bir dizin seviyesine çıkarır.
cd – – sizi önceki dizine götürür.

PWD

pwd komutu, geçerli çalışma dizininin tam yolunu görüntüler.

Cp

cp komutu bir dosyayı kopyalamanıza izin verir. Hem kopyalanmasını istediğiniz dosyayı hem de kopyalanmasını istediğiniz konumu belirtmelisiniz örneğin, CP xyz /home/dosyalarim “xyz” dosyasını /home/dosyalarim”dizinine kopyalayacaktır.

MV

mv komutu dosyaları taşımanıza izin verir. Kullanım cp ile aynıdır – örneğin MV xyz/home/dosyalarim “xyz” dosyasını “/home /dosyalarim” dizinine taşıyacaktır.

RM

rm komutu belirtilen dosyayı kaldırır.

rmdir (”dizini Kaldır”) – boş bir dizini kaldırır.
rm-r eğer dizinde dosyalar varsa bu dosyalarla birlikte tüm dizini kaldırır

Mkdir

mkdir komutu yeni bir dizin oluşturmanıza olanak sağlar. Dizinin nerede oluşturulmasını istediğinizi belirtebilirsiniz bunu yapmazsanız, geçerli çalışma dizininizde oluşturulur.

Df

df komutu, mount edilen tüm dosya sistemlerinin disk alanı kullanımı hakkında bilgi görünntüler

DU

du komutu, bir dizinin boyutunu ve tüm alt dizinlerini görüntüler.

Free

Sistemdeki kullanılabilir alan miktarını görüntüler

Top

Herhangi bir zamanda en fazla kaynak kullanan işlemleri görüntüler q çıkmak için kullanılabilir

Man

Man komutu kullanım klavuzunun kendisi hakkında bilgi sağlar. man intro, linux komutları hakkında kısaca bilgi verir

History

Bu komut, önceki tüm komutlarınızı görüntüler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir